torsdag 3 januari 2013

Husockupanter

Vi flyttade in den 20 december 2012, med hjälp av vänner och en vanlig familjekombi. Det var snö i mängder och vi tog bara med det nödvändigaste, som madrasser, sängkläder, lite porslin och husgeråd och frukost. Vår tanke från början var att den 21 och 22 december köra flyttlasset med en hyrd liten lastbil, men med tanke på snön och ishalkan var det inte möjligt. Gårdsplanen vid gamla huset var täckt av ett par decimeter snö och det var omöjligt att backa fram till trappen. Att bära tunga och otympliga möbler nedför entrétrappan och sedan 30-talet metrar till bilen var inget vi ville utsätta våra väner för. Dessutom var det snövallar längs med trottoarkanten i stan som omöjliggjorde att man kunde få upp en lastbil intill huset där med. Det var därför en stor lättnad när vi i tidig julklapp fick löfte om att svärföräldrarna skulle betala en flyttfirma, som ju dessvärre inte kunde flytta förrän efter nyår.

Den 21 hjälpte fler vänner oss att packa och köra två billass till, vi fick dock avsluta snabbt då vi skulle ha visning och huset måste göras presentabelt. Så fort visningen var över fortsatte vi packa bilar igen. Den 22 kördes ett antal vändor igen och en av vännerna hjälpte mig att packa upp allt porslin och alla kläder. Nu började det kännas lite mer som vårt hem med våra saker i skåp och garderober.

På kvällen den 21 började vi ana att något var knas med värmesystemet och de rara tidigare ägarna som kom förbi den 22 ringde omgående till värmekillen. Det tycks vara en oskriven regel att värmesystem lägger av om man flyttar mitt i vintern, det var likadant i gamla huset när vi flyttade in i november.

Vi startade då om systemet men det blev ändå inte mer än 17 grader varmt och maken som är beroende av ett varmt bad innan sängdags klagade över vattnet som inte höll mer än 37 grader som mest. Så vi ringer igen och på morgonen den 23, dagen före julafton, kom vår räddare och meckade så att allt fungerade igen. Han tittade till och med förbi en gång till på eftermiddagen bara för att försäkra sig om att vi inte skulle frysa till jul.

Morgonen den 23 december målade vi färdigt i vardagsrummet, efter lunch drog vi bort täckpapp och maskeringstejp och ställde in soffa och julgran. Själva julafton tillbringades som tur var på annan ort men sen juldagen har vi varit hemma i nya huset och sakta men säkert boat in oss.

Idag bor vi fortfarande på madrasser men tack vara fantastiska vänner har vi fått hit soffor, matbord och i princip alla lådor och bokkassar. Det känns lite som om vi är husckupanter utan riktiga möbler och jag saknar verkligen bokhyllor och skåp som skulle göra det möjligt att packa upp alla lådor och kassar. Maken har i princip varje dag kört en vända till gamla huset och fyllt bilen på både längden och bredden. Ändå återstår mängder med prylar och möbler och en vind som vi knappt har hunnit titta på, än mindre sortera och packa. Stressen över allt som återstår att göra börjar ge sig till känna, för att inte tala om den ekonomiska pressen av att stå med två hus på samma gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar