lördag 12 januari 2013

En bibliofils bekännelser


Igår trotsade svärfar snövädret och tog sig in till stan med bilen för ett möte och sedan kom han hem till oss för att försöka ordna upp det värsta kaoset. Han och maken ägnade kvällen och halva natten åt att få upp bokhyllorna i biblioteket och i arbetsrummen. Tillsammans började vi tömma bokkassar och jo, ambitionen var att sortera böckerna i någon form av ordning. Men tiden gick fort och trött blev jag, så innan jag gav upp hamnade nog en och annan volym på en kanske inte helt logisk plats. Men å andra sidan, hur drar man gränser mellan vissa kategorier av böcker? Historiska biografier och historiska uppslagsverk fick kampera ihop, hjälpligt kronologiskt sorterade och till viss del uppblandade med arkeologi och kulturhistoria.  Och jo, en del skönlitteratur fick plats!


Planering och mätning och ett och annat försök krävdes för att få ihop det så bra som möjligt. Det sågades, borrades och skruvades långt in på småtimmarna.


Det är i den här fasen av flytten vi upplever både glädje och viss frustration över alla böcker. Återseendets glädje när man hittar en bok man glömt bort att man har och andra som man undrar varför man har överhuvudtaget. Och man häpnar över hur många uppslagsverk vi har samlat på oss genom åren i allsköns ämnesområden. Det är en viss känsla att fylla en hyllmeter med Kulturhistoriskt lexikon över nordisk medeltid i 22 band, eller Brehms Djurens liv i lika många. Nu känns det som vårt hem när böckerna kommit på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar