söndag 6 januari 2013

20-tal möter 50-tal

Här sitter jag nu, vid köksbordet i det lilla ombonade köket med fastbyggd inredning från 50-talet i vackert solgult och det underbara 20-talsfönstret. Utanför är det grått och jag borde ta mig i kragen och packa ur lite lådor eller åka ut och röja i gamla huset eller sortera tvätt. Men nej. Gråvädret smittar och jag vill helst bara tända en brasa, krypa upp i soffhörnet och titta på inredningsprogram på TV och drömma vackra drömmar om hur vi ska göra iordning huset.

Vi är så lyckliga över att ha hittat ett hus som är bevarat, ingen har fått för sig att slita ut alla de vackra gamla detaljerna som spröjsade fönster med lösa innerbågar som kräver fönstervadd på vintern. På bottenvåningen ligger det gamla fina parkettgolv och på övervåningen är det riktiga, om än slitna, trägolv med smala granplankor. Trappen till övervåningen är en vackert snickrad trätrappa med skönt rundade kanter som man kanske halkar i men man slår sig inte illa. Källartrappen är också fint snickrad med ett smitt trappräcke. Dörrarna är mestadels fina spegeldörrar från 20-talet med gamla lås.

Huset byggdes 1924 och byggdes ut på 50-talet. Då försvann glasverandan på framsidan och två rum byggdes ut på baksidan. Några kupor slogs upp på övervåningen och balkongen kom till, med en utsikt över Gutavallen och ringmuren som är fantastisk. Vi ser muren från Söderport till Skolporten och Domkyrkans torn.

De förra ägarna köpte huset i slutet av 70-talet av en äldre dam som då bott här sedan 50-talet. De har strävat efter att bevara och vårda huset och har inte bytt ut något i onödan. Fantastiska människor! Nu ska vi göra vårt bästa för att fortsätta att vårda detta fina hus.

2 kommentarer:

  1. Tips: De smala granplankorna är inte avsedda att ha framme, utan är lagda som underlagsgolv till linoleummattor. Gran är för mjukt för att ha framme, det är därför golven är slitna. Lägg gott om mattor där ni går och skrapar stolar, och överväg att lägga på andra golv.

    SvaraRadera
  2. Jo det blir mattor där vi går och möbeltassar på stolar och sängar, men de är tusen gånger bättre än de nålfiltsmattor som gamla ägarna slet bort. De får vara kvar så länge.

    SvaraRadera