tisdag 8 januari 2013

Bibliofiler borde inte få gifta sig med varandra

Som unga och nyförälskade reste vi till London för en helg. Denna första gemensamma resa bekräftade snabbt att intressena var i allra högsta grad gemensamma och vi köpte så mycket böcker att vi fyllde resväskan och fick ta kläder och annat i plastkassar i handbagaget. Väskan sprack i sömmarna under hemresan.

När jag och maken köpte vårt första hus var vi så förväntansfulla när svärfar och maken tillsammans skapade en bibliotekslösning av våra gamla vita Billy-bokhyllor och Faktum överskåp, allt från IKEA. Med lite specialanpassningar som en list under skåpen och att vända hyllorna upp och ner skapades en illusion av ett platsbyggt bibliotek och i och med det skulle vi banne mig få gott om plats för alla böcker. Trodde vi ända tills vi började packa upp kassarna. För halvvägs igenom kassarna började hyllorna bli fulla i skrämmande takt. Lösningen blev då att bara ha facklitteraturen i biblioteket, skönlitteraturen förvarades på undantag i varje hörn där vi kunde klämma in en bokhylla. Boksamlingen har också vuxit i stadig takt under våra 10 år i huset.

När vi nu började titta på nytt hus upptäckte vi redan på visningen att det här huset, byggt på 20-talet precis som det gamla, har i princip samma takhöjd och samma profil på taklisten. Så bibliotekslösningen får följa med. Men nu har vi varsitt arbetsrum så all arkeologisk, osteologisk och biologisk facklitteratur hamnar hos maken och all historia, textilhantverk och trädgårdsböcker hos mig. Skönlitteraturen kanske får en plats i nya biblioteket.

Maken ägnade kvällen åt att specialanpassa skåp och hyllor till deras nya miljö, med japansåg, sticksåg och borrmaskin. Det blev ett tillfälligt stopp i produktionen då vi insåg att ingen hammare tagits med i flytten. Men det löste sig, efter en snabb titt på klockan tog maken och äldste sonen en kvällspromenad till Claes Ohlsson för att spendera julklapps-presentkortet från yngsta fastern.




Sen skulle det borras lite, tas upp lite hål för sladdar och kontakter, skruvas ihop, sväras lite, skruva om igen och sågas. Nu har vi snart plats för TV´n i en av hyllorna med alla boxar och dvd-spelare och mackapärer på hyllan under. Imorgon kan jag nog börja ställa in böcker...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar